“Op je 65e met pensioen” voelt nog vanzelfsprekend

De AOW-leeftijd loopt gestaag op, maar nog niet iedereen is daarvan doordrongen. Hoewel je pensioen steeds later ingaat, zijn jongeren nog steeds gehecht aan het idee om op 65 te stoppen met werken. Er worden echter nauwelijks financiële plannen gemaakt om dat voor elkaar te krijgen, blijkt uit onderzoek van pensioenbeheerder BeFrank.

Slechts 40 procent van de jongeren heeft er geen probleem mee om door te werken na hun 65e. Ongeveer 25 procent wil stoppen op 65 jaar, zo'n 35 procent wil zelfs nog eerder aan het pensioen beginnen. Omdat de eerste AOW-uitkering pas jaren later op je rekening staat, moet je dus zelf een pensioenvermogen (of andere spaarpot) opbouwen om de tussenperiode te overbruggen.

Zo'n plan is er meestal niet. 80 procent van de ondervraagden heeft nog niet of nauwelijks nagedacht over het pensioen. "Veel mensen hebben geen idee wat ze later iedere maand nodig hebben om rond te komen", zegt directeur van BeFrank Folkert Pama. Volgens hem denken jongeren niet na over hun pensioen omdat het te ver in de toekomst ligt.

Stoppen op 70 jaar of houdt de vergrijzing vanzelf op?

Tegenstanders van het verhogen van de pensioenleeftijd schetsen een beeld van fabriekshallen vol rollators en steunkousen. Is dat ridicuul of moeten we er echt rekening mee houden dat we doorwerken tot we bejaard zijn? In het geval van de twintigers zal het waarschijnlijk zo'n vaart niet lopen.

De vergrijzing heeft de overheid gedwongen tot het verhogen van de pensioenleeftijd. Het grote aantal gepensioneerden loopt uit verhouding met de beroepsbevolking. Het hoogtepunt van de vergrijzing zal volgens demografisch onderzoek rond 2035 plaatsvinden. Daarna zullen de gevolgen van de naoorlogse babyboom langzaam weer afnemen.

Gaat de pensioenleeftijd ook weer omlaag?

In theorie kunnen we vanaf 2035 gaan kijken of de pensioengerechtigde leeftijd weer iets kan zakken. De ervaring leert echter dat dergelijke besluiten in de politiek moeizaam teruggedraaid worden. Erop anticiperen dat je in 2050 weer op je 65e met pensioen mag, is dus onverstandig.

Houd de regie over je eigen carrière

Als je het moment dat je stopt zelf in de hand wil houden, dan is een goed financieel plan onmisbaar. Als je geen deelnemer bent van een pensioenfonds, of het opgebouwde vermogen bij dat fonds is te laag om eerder te kunnen stoppen, dan zul je zelf iets moeten regelen. Dat kan door gewoon te sparen, maar dat is niet de meest efficiënte manier. 

Leg je geld in met het doel dat te gebruiken voor je pensioen, dan kun je dat doen met belastingvriendelijke regels. Zo hoef je bijvoorbeeld pas inkomstenbelasting te betalen als je het laat uitkeren. Voor pensioengerechtigden zijn de belastingtarieven lager en heeft het onbelaste geld langer kunnen renderen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie