De zekerheid van een NHG-hypotheek

De meeste kopers van een huis hebben hun toekomstplannen helder op een rij. Je bent bijvoorbeeld van plan om enkele jaren in de starterswoning te blijven, tot er wellicht gezinsuitbreiding komt of juist tot de kinderen het huis uit zijn. Zulke plannen zijn altijd goed, maar soms loopt het anders dan je voor ogen had. Op dat moment kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitkomst bieden.

Bij vervelende zaken als werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding bestaat het risico dat je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. In uiterste gevallen rest niets anders dan een gedwongen verkoop van het huis.

Restschuld bij gedwongen verkoop

Bij een gedwongen verkoop van je huis heb je als verkoper geen goede onderhandelingspositie. Ook kan het zijn dat je minder krijgt  dan je oorspronkelijk voor het huis hebt betaald, bijvoorbeeld omdat de huizenprijzen nu lager liggen.

Kwijtschelden restschuld

Waarborgfonds Eigen Woningen is de stichting die Nationale Hypotheek Garantie in de praktijk uitvoert. Heb je door omstandigheden een restschuld, dan kan deze worden voldaan door de stichting. Zowel voor jou als voor de bank extra veiligheid.

Geen geldmachine

NHG is geen geldmachine waar je direct op terug kunt vallen als het even tegenzit. Het begint met de voorwaarde dat je wel een NHG-hypotheek moet hebben. Daarnaast moeten de problemen niet door jouw toedoen zijn veroorzaakt. Ook zal je de restschuld zelf moeten betalen wanneer je hiervoor voldoende spaargeld hebt. 

Verder moeten jouw hypotheekverstrekker en de stichting akkoord gaan met de verkoop. Het kan ook gebeuren dat de stichting bijspringt in de maandlasten, maar er geen akkoord volgt voor de verkoop van het huis.

Is het gratis?

Nationale Hypotheek Garantie is dus eigenlijk een soort verzekering. Wanneer je een NHG-hypotheek sluit, betaal je een vast percentage van 1% van de koopsom als borgtochtprovisie. Tegenover deze bijdrage staat een rentevoordeel. Banken lopen minder risico als jij NHG als vangnet hebt. In ruil daarvoor bieden ze een hypotheekrente die lager ligt dan bij een hypotheek zonder NHG.

Verlaging NHG-grens van de baan

Niet voor ieder huis is een NHG-hypotheek mogelijk. De hypotheeksom mag maximaal € 245.000 bedragen. Je maakt bij de aankoop van een huis diverse kosten, bijvoorbeeld advies en notariskosten. Vandaar dat de maximale hypotheek wat hoger is dan het bedrag dat je huis daadwerkelijk mag kosten: hiervoor geldt een maximum van € 231.132. 

De overheid was van plan om de NHG-kostengrens per juli te verlagen naar maximaal € 225.000. Deze voorgenomen verlaging is echter onlangs teruggedraaid. Goed nieuws, aangezien huizen bij de laatste meting gemiddeld voor € 235.799 werden verkocht. Je kunt dus alleen een NHG-hypotheek krijgen voor woningen die nét iets beneden het gemiddelde kosten. Dat maakt NHG voornamelijk interessant voor starters en jonge gezinnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie