Aantal beschikbare koophuizen daalt razendsnel!

Wil jij een huis kopen, dan heb je veel meer te kiezen dan bij een huurwoning. Maar die keuzevrijheid wordt snel kleiner. Steeds méér kopers zijn geïnteresseerd in steeds minder huizen. Het aantal beschikbare huizen per koper is gedaald van 36 naar 12. Het gevolg: kopers kunnen steeds minder onderhandelen of moeten zelfs meer bieden dan de vraagprijs. 

Het aantal huizen per koper weet je door het aantal huizen op Funda te delen door het gemiddeld aantal verkopen van de afgelopen maanden. Je zet het aanbod van en de vraag naar koophuizen dus tegenover elkaar. Het werkelijke aantal huizen dat te koop staat zal overigens iets hoger zijn; niet alle huizen in de verkoop vind je op Funda.

Aantal huizen te koop op Funda van 270.000 naar 194.000

In december 2012 piekte het aantal huizen dat op Funda te koop werd aangeboden. Maar liefst 270.000 huishoudens wilden hun woning actief van de hand doen. Inmiddels is dit aantal gezakt tot 194.000. Het aanbod is dus geslonken met 76.000 huizen. En dat terwijl er sinds die tijd ook weer nieuwe huizen te koop zijn gezet. De vraag naar huizen overstijgt het aanbod dus ruim!

Vraag naar koophuis verdubbelt

In de eerste zes maanden van 2016 zijn ruim 93.000 huizen verkocht. De eerste zes maanden van 2013 waren dat er ruim 45.000; minder dan de helft dus. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die een huis aan het kopen is. Alleen in de landelijke gebieden is de vraag nog niet op peil.

Onderhandelen op huis steeds ingewikkelder

Als je het aanbod van huizen op Funda relateert aan de vraag van kopers, zie je dat er per koper steeds minder huizen beschikbaar zijn. Van ruim 36 zijn we teruggegaan naar 12 huizen per koper. Zo wordt de kans dat je met meerdere concurrenten in de race bent voor precies hetzelfde huis, steeds groter.

Verkopers krijgen dus meer macht. Je zult als koper op originele of soms minder prettige manieren je slag moeten slaan: direct een bod neerleggen, extra hoog bieden, of meer risico nemen door bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden niet op te laten nemen. Je moet dan wel heel zeker zijn dat je het financieel goed rond krijgt.

Wil jij het maximale halen uit de koop van je huis, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee over de mogelijkheden en kunnen je ook vooraf zekerheid geven over de hypotheekmogelijkheden voor het huis dat jij op het oog hebt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie