Hypotheekrente blijft laag

De hypotheekrente is de afgelopen twee jaar fors gedaald. Steeds wanneer het dieptepunt in zicht leek, zette de daling toch weer verder door. Ook nu is er geen reden om op korte termijn een stijging te verwachten. Goed nieuws wanneer je op zoek bent naar een woning en wilt profiteren van de historisch lage hypotheekrente.

Hoe sterk de hypotheekrente is gedaald, blijkt wanneer we de laagste hypotheekrente in augustus 2014 vergelijken met de huidige rente. Daarbij bekijken we hypotheken met een rentevast termijn van 10, 20 en 30 jaar.

Bij een hypotheek van 250.000 euro bedroegen de bruto rentelasten van een in 2014 gesloten hypotheek, 864 euro. Gerekend met een rentevast termijn van 30 jaar. Een vergelijkbare hypotheek kun je nu afsluiten met een maandelijkse rentelast van 552 euro. De gedaalde hypotheekrente levert dan ook een rentevoordeel van maar liefst 312 euro per maand op.

Rente ECB blijft laag

De Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt banken leningen tegen een historisch lage rente. Eén van de redenen hiervoor is de lage inflatie in Europa. De prijsstijging van producten en diensten ligt ver onder het gemiddelde dat de ECB nastreeft. In Nederland ligt de inflatie afgelopen juli, voor het eerst sinds 1984, zelfs onder het nulpunt (0,30 procent). Het leven werd dus goedkoper. 

Wanneer de prijzen van producten en diensten dalen, is dit een teken dat er ook minder vraag naar is. Kortom, de economie stagneert. Het laatste wat de ECB in dat geval kan gebruiken zijn hogere rentes. Het risico daarvan is namelijk dat consumenten en bedrijven minder lenen en nog minder uitgeven.

Hypotheekrente ook laag

Banken kunnen dus goedkoop lenen, zowel van de ECB als van elkaar. Daarnaast is ook het aantrekken van spaargeld geen al te kostbare zaak, de spaarrente komt nauwelijks boven de 0,5 procent uit. Door deze situatie kan een bank nog steeds winst maken met een relatief lage hypotheekrente. Dit heeft betrekking op de variabele hypotheekrente en de hypotheken met een kortlopende rentetermijn van maximaal twee jaar.

Ook rente leningen met lange looptijd laag

Als we kijken naar de rente met leningen die langer lopen, wordt de rente relevant die de overheid betaalt wanneer ze geld leent. De rente op deze zogenaamde staatsobligaties is bijzonder laag. Voor sommige looptijden krijgt de overheid zelfs geld toe. Investeerders zijn dan blij dat hun geld ‘veilig’ bij de overheid geparkeerd staat.

De rente op deze lening is van belang voor hypotheken met een langere rentevast termijn. Het geeft aan wat de waarde is van een langlopende lening. Daalt die waarde, dan rekent de bank jou ook een lagere hypotheekrente. De hypotheekrente zal altijd hoger zijn dan die op een staatsobligatie. Het risico dat jij jouw hypotheekschuld niet kunt aflossen wordt groter ingeschat dan een overheid als wanbetaler.

Dat de rente niet voor altijd zo laag blijft is een feit. Verhogingen van de gemiddelde hypotheekrente is vooralsnog onwaarschijnlijk als we kijken naar de wereldeconomie en de invloed op de hypotheekrente. Het wordt pas spannend wanneer centrale banken het aandurven om de rente significant te verhogen. Tot die tijd kun jij profiteren van de extreem lage hypotheekrente. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie