Wanneer is je auto total loss en wat gebeurt er daarna?

Donderdag 23 juni 2016 staat te boek als een zwarte dag voor verzekeraars. De extreme hagelbui die in Oost-Brabant en Noord-Limburg neerviel, veroorzaakte voor honderden miljoenen euro's schade. Van particulieren waren vooral de auto's getroffen. Expertisebureau CED verklaarde 44% van alle auto's met hagelschade als total loss. Ongekend veel.

Eerst een misverstand. Een auto kan technisch total loss zijn, maar ook economisch total loss. Technisch total loss houdt in dat de auto niet meer gerepareerd kan worden. Een auto die economisch total loss is, kan vaak nog wel gerepareerd worden, maar de kosten voor het herstel zijn dan hoger dan de waarde van de auto.

Een auto die door hagel is beschadigd kan meestal nog wel rijden. Als een auto met hagelschade total loss is, dan komt dat meestal omdat de waarde van de auto de kosten van het uitdeuken niet meer rechtvaardigt.

Hoe werkt het als je auto total loss is?

Als een schade-expert je auto total loss verklaart, dan krijg je de dagwaarde van je auto vergoed. De verzekeraar neemt de auto dan van je over en verkoopt het wrak aan de autosloper die het meeste biedt.

Je mag doorgaans ook besluiten om je auto zelf te houden. Bijvoorbeeld omdat de auto nog wel gewoon kan rijden. De schadevergoeding die je krijgt, wordt dan wel lager. De prijs die het wrak had opgebracht als het aan de hoogste bieder was verkocht, wordt ingehouden op de uitkering.

Voorbeeld

De Renault Clio van Maartje (gekocht in 2007) heeft een dagwaarde van € 3.000. Het dak zit door de hagelstenen vol met kleine putjes en de voorruit is gebarsten. Het herstellen van alle schade kost volgens de expert € 3.500. Dat is meer dan de dagwaarde, de auto is dus economisch total loss. Als Maartje de auto afstaat aan de verzekeraar, dan krijgt ze een vergoeding van € 3.000.

De verzekeraar biedt de auto vervolgens aan bij opkopers. De hoogste bieder geeft nog € 600 voor de beschadigde auto. Als Maartje haar Clio liever zelf wil houden, dan wordt dit bedrag van haar vergoeding afgetrokken. Van de € 2.400 die overblijft kan ze de voorruit vervangen en gewoon met de auto blijven rijden.

Welke soort verzekering dekt hagelschade?

Wil je dat jouw auto ook verzekerd is tegen hagelschade? Dan heb je twee opties. Je kunt de auto all-risk verzekeren. Dan zijn alle soorten schade verzekerd, ook als je deze zelf veroorzaakt. Je kunt je auto ook WA+ verzekeren. Ook wel beperkt casco genoemd. Daar zit hagelschade in, maar bijvoorbeeld ook ruitschade en inbraakschade. Een beperkt casco-verzekering is voordeliger dan een all-risk-verzekering.

Als je hagelschade claimt op je autoverzekering, dan krijg je nooit met een premieverhoging te maken. Het is dus altijd zinvol om hagelschade aan je auto gewoon te melden bij je verzekeraar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie