Een dag te laat op vakantie, krijg je dan iets vergoed?

De herfstvakantie is voor veel Nederlanders het moment voor een stedentrip of een paar dagen rust in een huisjespark. Het risico bestaat altijd dat onvoorziene omstandigheden de  vakantieplannen dwarsbomen. Als je een annuleringsverzekering hebt, kun je de kosten meestal vergoed krijgen. Zelfs als je uiteindelijk wel gegaan bent!

De annuleringsverzekering heeft één heel belangrijke en bekende dekking. Als je een reis niet kunt maken vanwege ziekte of vanwege een ernstig ziektegeval in je naaste familie, dan krijg je de annuleringskosten vergoed. De annuleringsverzekering keert ook in veel andere gevallen uit, maar dat is minder bekend. Maak kennis met de niet-genoten-vakantiedagen.

Wat zijn niet-genoten-vakantiedagen?

Niet-genoten-vakantiedagen zijn dagen waarop je eigenlijk van je vakantie had moeten genieten, maar je dat vanwege omstandigheden niet kon doen. Dat kan vanwege een geannuleerde vlucht zijn, waardoor je een dag later op je bestemming kwam. Of bijvoorbeeld omdat je in overleg met de verzekeraar eerder bent teruggekomen om een ziek familielid bij te staan.

Door overmacht later aankomen en eerder moeten vertrekken zijn redenen om een deel van je reissom terug te krijgen. Het kan ook zijn dat je vakantie onderbroken wordt. Bijvoorbeeld vanwege een ziekenhuisbezoek. Als je langer dan 8 uur in het ziekenhuis moest verblijven, dan krijg je één vakantiedag vergoed. Na 32 uur twee dagen, na 56 uur drie dagen, en zo verder.

Hoe werkt een vergoeding voor niet-genoten-vakantiedagen?

Erica heeft 8 dagen Kreta geboekt voor een bedrag van €600. Tijdens de reis valt ze en stoot ze haar hoofd tegen een tafel. Omdat ze kort buiten westen was, wil de arts haar een nacht in het ziekenhuis houden. De dag erna mag ze weer terug naar haar hotel.

Omdat Erica langer dan 32 uur in het ziekenhuis was, mag ze bij haar annuleringsverzekering 2 niet-genoten-vakantiedagen claimen. De totale reissom bedraagt €600. Gedeeld door 8 dagen = €75 per dag. Haar schadevergoeding bedraagt dus 2 x €75 = €150.

De reissom bij samengestelde reizen

De reissom van Erica is eenvoudigweg het bedrag dat ze aan haar reisorganisatie betaalde. Als de vakantie echter zelf is samengesteld, dus met zelf geboekte hotels en vliegtickets, dan geldt een andere methode. De totale reissom is in dat geval de som van alle kosten die vooraf gemaakt zijn. Tijdens de reis geboekte overnachtingen en vluchten tellen daarbij niet mee.

Uitgebreide annuleringsverzekering keert meer uit

Als je vakantie een week duurt en je hebt drie dagen moeten missen, dan beklijft het gevoel alsof je niet echt weg bent geweest. Bij sommige annuleringsverzekeringen kun je daarom voor een luxere variant kiezen. Je krijgt dan de complete reissom vergoed als je tussentijds je vakantie moet afbreken.

Een (doorlopende) annuleringsverzekering vergoedt reizen tot een maximumbedrag. Ga je op wereldreis en is je vakantie duurder dan dat maximum? Annuleringsverzekeringen zijn ook als maatwerk verkrijgbaar. Wij vertellen je er graag meer over.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie