Hypotheekrun door verwachte stijging hypotheekrente

Nederland weet het zeker. De hypotheekrente heeft haar diepste punt bereikt. Afgelopen weken verhoogden enkele banken en verzekeraars hun rentetarieven. Aanleiding voor veel woningbezitters om hun hypotheekrente nu vast te zetten, te verlengen of rentemiddeling aan te vragen. Hypotheekverstrekkers hebben er hun handen vol aan.

Hoe onrustig is het bij de hypotheekverstrekkers? Een van de grootste banken van Nederland spreekt inmiddels over de drukste week van het jaar. Dit met 60 procent meer aanvragen voor offertes dan in vergelijkbare periodes. Een andere grote landelijke verzekeraar zag het aantal hypotheekaanvragen zelfs verdrievoudigen.

Hypotheekrente vastzetten en oversluiten

De drukte wordt deels veroorzaakt door mensen die nu nog een variabele hypotheekrente hebben. Zij wachten tot het moment waarop zij denken dat de hypotheekrente niet veel lager wordt en zetten het dan voor langere periode vast. Voor velen is dat moment nu gekomen. Ook huizenbezitters die tijden geleden een hypotheek met een hogere rente sloten zijn alert. Om hiermee te voorkomen dat ze de hypotheek oversluiten als de hypotheekrente alweer is gestegen.

Stoelendans: de muziek stopt

Profiteren van de lage hypotheekrente lukt alleen met een koophuis. Nu de muziek van de lage rente dreigt te stoppen, wil iedereen zijn plekje bemachtigd hebben. Dat is te merken op de huizenmarkt. Daar wordt het steeds drukker met potentiƫle kopers en de prijzen blijven oplopen.

De woningvoorraad, het aantal te koop staande huizen in Nederland, is in een jaar tijd met 40.000 woningen afgenomen, blijkt uit recente cijfers van het CBS en het Kadaster. Het aantal verkopen neemt echter nog steeds toe, wat betekent dat er steeds meer schaarste ontstaat.

2016 was het beste jaar om te kopen

De potentiƫle huizenkopers hebben het niet mis. Dit jaar was financieel misschien wel het beste jaar sinds tijden om een huis te kopen. Hoewel je waarschijnlijk iets meer betaalde dan een koper uit 2014 of 2015, wordt dat verschil in aanschafprijs goedgemaakt door de lagere hypotheekrente in 2016.

Het is onwaarschijnlijk dat de stijging van de huizenprijzen volgend jaar opnieuw door een dalende hypotheekrente teniet wordt gedaan.

Geen paniek

Er zijn een aantal indicatoren die erop wijzen dat de hypotheekrente weer gaat stijgen. Denk aan de internationale onrust over de Brexit, de verkiezing van miljardair Trump als president van de Verenigde Staten en de Amerikaanse centrale bank die zinspeelt op een renteverhoging. Onzekerheid troef. Betekent dat een gegarandeerde hypotheekrentestijging in Nederland? Zeker niet.

Bedenk dat er ook voorbeelden bestaan van landen waar de rente al jarenlang zeer laag is. Zoals Japan, waar de directeur van de centrale bank vorige week zelfs een lage rente durfde te garanderen. Is dat vergelijkbaar met de Europese situatie? Nee, in Japan staan de zaken er anders voor. Maar welbeschouwd is de Amerikaanse situatie ook niet vergelijkbaar met hier.

Kortom, maak zelf je keuzes en laat je niet overhaasten. Wil je persoonlijk advies? Kom dan binnenkort eens praten met ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie