Vergelijkingssites niet te vertrouwen?

Op internet kun je alles vergelijken. Van stofzuigers tot energietarieven en verzekeringen. Vergelijkingssites brengen al het aanbod voor je in kaart. Maar zijn ze wel onafhankelijk en krijg je ook echt de beste deal voorgeschoteld? Maar liefst de helft van de Nederlanders zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de vergelijkingssites. Terecht of misplaatst wantrouwen? 

Onderzoeksbureau Vostradamos onderzocht recent hoe we in Nederland aankijken tegen vergelijkingssites. Vergelijkers van verzekeringen en andere financiële diensten scoren daarbij  slechter dan gemiddeld. Vooral op het gebied van onafhankelijkheid doen ze het slechter dan meer algemene vergelijkers als Kieskeurig.nl en Beslist.nl.

Verdienmodel en onafhankelijkheid

Het doel van een vergelijkingssite is jou het beste aanbod tonen, dat is afgestemd op jouw wensen en situatie. Anderzijds zijn het commerciële bedrijven die winst willen maken. Hierbij hebben ze verschillende verdienmodellen. Bijvoorbeeld een vaste vergoeding voor de verzekeraar of aanbieder die wordt getoond in de vergelijking. Koop je het product of vraag je de verzekering aan na de vergelijking, dan geldt vaak een eenmalige vergoeding.

Het probleem wordt al snel duidelijk. Het is voor de vergelijkingssites verleidelijk om de optie met de hoogste verdiensten goed in beeld te brengen. Bijvoorbeeld bovenaan het lijstje. Dit terwijl het voor jou niet de beste stofzuiger of autoverzekering hoeft te zijn.  

Wie zit erachter?

Een ander probleem bij de afhankelijkheid is de vraag wie er achter de vergelijkingssite zit. Independer is daar een goed voorbeeld van. De site ging in 2011 grotendeels over in handen van verzekeraar Achmea. Onder dit concert vallen onder andere Zilveren Kruis, Centraal Beheer, FBTO, Avero Achmea. Independer vergelijkt verzekeringen van deze partijen. Oftewel, de vergelijkingssite is dus in dezelfde handen als het bedrijf van de bedrijven die worden vergeleken. Wantrouwen hierover is niet verwonderlijk.

Wantrouwen terecht?

Je kunt er niet blindelings vanuit gaan dat je na het zoeken op een vergelijkingssite daadwerkelijk het beste aanbod krijgt. Wat dat betreft is het wantrouwen terecht. Jouw belangen en die van de site zijn nooit hetzelfde. Je weet daardoor nooit zeker of het getoonde aanbod volledig en objectief is.

Daarnaast is het lastig om te bepalen wat in jouw situatie de ‘beste keus’ is. Neem bijvoorbeeld een verzekering met een lage premie maar ook een beperkte dekking. Je hebt dan de keus tussen minder betalen maar krijgt daar minder zekerheid voor terug. 

Twijfel je over wat in jouw situatie de beste verzekering is, hypotheek of ander financiële dienst is? We voorzien je graag van onafhankelijk advies. Uiteraard nemen we daarbij alle aanbieders mee die aansluiten bij jouw wensen en situatie. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie