Ben je flexwerker? Kijk ook eens op Funda!

Voor de meeste flexwerkers blijft een koophuis niet meer dan een droom. Uit onderzoek blijkt dat 69 procent van de flexwerkers zich niet eens oriënteert op een koopwoning. Ze gaan ervan uit dat ze toch niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Dat is onterecht. Er is meer mogelijk dan gedacht.

Vroeger hoefde je niet bij een hypotheekbank aan te kloppen zonder vast contract of goedlopende eigen zaak. Banken verlangden nu eenmaal de papieren zekerheid van een langdurige arbeidsovereenkomst. Tegenwoordig zit de arbeidsmarkt anders in elkaar. Flexwerken of zelfstandig zonder personeel (zzp) is steeds normaler. Hypotheekverstrekkers passen zich daarop aan.

Koophuis zonder vast dienstverband

Van alle Nederlanders heeft 35 procent een flexibel contract. Het hardnekkige vooroordeel bestaat dat dit een hypotheek in de weg staat. Graag kijken wij met je mee en begeleiden we je hypotheekaanvraag. Daarbij zoeken we de hypotheek die past bij jouw situatie als flexwerker. Ben je flexwerker of heb je een tijdelijk contract? Dan zijn de intentieverklaring en perspectiefverklaring je belangrijkste kansen.

Was is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is er voor werknemers met een tijdelijk dienstverband. Je vraagt hem aan bij je werkgever. Die verklaart dat je weliswaar een tijdelijk contract hebt, maar dat de intentie bestaat om je vast in dienst te nemen. De intentieverklaring verplicht je werkgever overigens tot niets, maar geeft de bank wel de extra zekerheid om een hypotheek af te kunnen geven.

Lees hier meer over de intentieverklaring en de werkgeversverklaring.

Wat is een perspectiefverklaring?

Een perspectiefverklaring kun je aanvragen als je uitzendkracht of flexwerker bent. Op basis van je werkervaring, opleidingsniveau en de branche waar je in werkt, kun je een verklaring krijgen waarin het uitzendbureau verklaart dat je inkomen de komende jaren minstens op hetzelfde peil blijft.

Het uitgangspunt is dus inkomenszekerheid en niet meer zoals vroeger baanzekerheid. Je kunt de perspectiefverklaring bij alle grote uitzendbureaus aanvragen. Wil je meer weten?

Hier lees je meer over de perspectiefverklaring voor flexwerkers en uitzendkrachten.

Hypotheek zonder intentieverklaring of perspectiefverklaring

Heb je geen van beide verklaringen in je bezit? Dan ben je nog steeds niet kansloos voor een hypotheek. Als je zelf kunt aantonen dat je meerdere jaren een stabiel inkomen hebt, dan behoort een koophuis gewoon tot de mogelijkheden. Als zzp'er laat je het zien met jaarrekeningen, als uitzendkracht overleg je de jaaroverzichten van je uitzendbureau.

Zo'n 77 procent van de flexwerkers denkt zonder vast contract geen hypotheek te krijgen. 69 procent oriënteert zich daarom niet op koophuizen en 44 procent durft zelfs niets te kopen zonder vast dienstverband. Dat is jammer want het is niet nodig. 

Ben je op zoek naar een koophuis maar heb je geen vast contract? Maak dan online een afspraak met ons. We nemen graag vrijblijvend de mogelijkheden met je door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie