Kan je bieden op een huis onder optie?

Als koper kan je een optie nemen op een huis. Is de koop daarmee bijna rond? Zeker niet. De optie geeft doorgaans het recht om exclusief te onderhandelen met de koper in kwestie. Misschien heb jij een oogje op een huis waar al een optie op is. Zolang de verkoop niet definitief is, kan je zelf ook gewoon een bod doen.

Een optie op een huis is meer gentlemen-agreement dan een juridische afspraak. Met de verkopend makelaar spreek je af dat er in een bepaalde periode exclusief met jou onderhandeld wordt. Doorgaans geldt de optie voor een paar dagen.

Waarom een optie op een huis nemen?
Soms heb je een paar dagen extra nodig om te bedenken of je daadwerkelijk een bod wilt doen. Zo kan je twijfelen aan de financiële haalbaarheid, wil je de prijs van kluswerkzaamheden opvragen of nagaan hoe het precies met de energielasten zit.

Met een optie op het huis heb je meer lucht zonder het risico dat de makelaar actief zoekt naar een andere koper. Het nemen van een optie is voor jou als koper vrijblijvend. De verkopend makelaar zet zijn reputatie op het spel als de afspraken niet nagekomen worden.

Optie nog geen onderhandeling
Je bent met een optie niet officieel in onderhandeling met de verkoper. Regels in de makelaardij bepalen dat de onderhandeling pas start als de verkopende partij reageert op een door jou gedaan bod. Jouw openingszet alleen is dus niet genoeg.

Bod doen op een huis onder optie
Heb je een huis gezien waar een optie op rust? Het staat je vrij om een afspraak te maken voor een bezichtiging. Ook het uitbrengen van een bod is toegestaan. De verkopend makelaar dient wel eerst de onderhandeling af te ronden met de kopers die een optie hebben. Uiteraard moet jouw bod voor de verkoper interessant genoeg zijn om een nieuwe onderhandelingsronde te starten.

Kosten optie op huis nemen
In principe kost het niets om een optie te nemen. Het is wel de vraag of de verkoper er zomaar mee instemt. Voor hem of haar is de optie een beperking die het verkoopproces vertraagt. Dit ongemak compenseren met een vergoeding kan helpen. Gebruikelijk is dat deze vergoeding van de koopprijs wordt afgetrokken als de koop daadwerkelijk plaatsvindt.

Verkopers aan de macht
In de huidige markt hebben verkopers de macht in handen. Zeker bij gewilde woningen en populaire gebieden staan de kopers in de rij. Soms zelfs letterlijk in de gang, tijdens een gezamenlijke bezichtiging van de woning. Voor de verkoper is er bij veel vraag geen reden om een optie af te geven. Sterker nog, zelfs ontbindende voorwaarden worden soms in de ban gedaan.

Niet ieder type woningtype en regio is even populair. Verkopers kunnen minder eisen als hun woning al langere tijd te koop staan. Daar heeft een optie bedingen meer kans van slagen.

Anders bij nieuwbouw
Bij een optie op een bestaande woningen draait het om specifieke afspraken met de verkopend makelaar. Bij nieuwbouw werkt het anders. Daar geeft een optie het recht om over te gaan tot kopen. Gebruikelijk is dat wordt gewerkt met een lotingssysteem. Ben je één van de gelukkigen die een optie krijgt, dan is het aan jou of je er gebruik van wilt maken. Zo niet schuift de optie door naar een andere koopkandidaat.

Laat de moed niet meteen zakken als je ‘onder optie’ ziet staan op het verkoopbord van je droomhuis. Vraag na wanneer de optie afloopt en geef direct aan dat jij ook interesse hebt. Mocht de eerdere onderhandeling gestaakt worden, sta jij alvast in de rij!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Fivaris maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie